Rookmelders zijn verplicht in elke woning in Nederland. Ze zijn een belangrijke manier om brand snel te detecteren en te voorkomen dat er slachtoffers vallen. Een slimme rookmelder biedt een aantal extra voordelen ten opzichte van traditionele rookmelders. Ze kunnen bijvoorbeeld een melding sturen naar je smartphone als er brand uitbreekt, zodat je ook gewaarschuwd wordt als je niet thuis bent.

Wat is een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder is een rookmelder die verbonden is met een wifi- of bluetoothnetwerk. Hierdoor kan de rookmelder een melding sturen naar je smartphone of tablet als er brand uitbreekt. Slimme rookmelders kunnen ook gekoppeld worden aan een smart home-systeem, zodat je bijvoorbeeld de lampen automatisch kunt laten aangaan als er brand uitbreekt.

Google Nest Protect slimme rookmelder
Google Nest Protect

Wat zijn de voordelen van een slimme rookmelder?

  • Veiliger: Slimme rookmelders kunnen een melding sturen naar je smartphone of tablet als er brand uitbreekt, zelfs als je niet thuis bent. Dit vergroot de kans dat je snel wordt gewaarschuwd en in veiligheid kunt komen.
  • Gemakkelijker te bedienen: Slimme rookmelders kunnen op afstand worden bediend via een app of website. Dit maakt het gemakkelijker om de batterijen te controleren en de rookmelders te testen.
  • Meer mogelijkheden: Slimme rookmelders kunnen gekoppeld worden aan een smart home-systeem. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de lampen automatisch laten aangaan als er brand uitbreekt of de verwarming automatisch uitschakelen.

Koppelbaar

Slimme rookmelders kunnen met elkaar samenwerken om brand te detecteren. Als er rook wordt gedetecteerd in één melder, gaan alle andere melders in huis ook af. Dat zorgt ervoor dat iedereen in huis weet dat er brand is.

Er zijn een aantal verschillende merken en modellen koppelbare rookmelders verkrijgbaar. De meest populaire merken zijn Google Nest Protect, X-Sense, Netatmo en Somfy.

Combineer slimme rookmelder met slimme apparaten

Je kunt jouw slimme rookmelder koppelen aan andere slimme apparaten in huis. Zo kun je slimme verlichting laten aangaan bij een brandalarm, zodat je niet in het donker een uitweg hoeft te zoeken. Ook kun je slimme rookmelders koppelen aan slimme thermostaten. Bij eventuele koolmonoxidevergiftiging kan de thermostaat dan automatisch worden uitgeschakeld, waardoor er geen gas meer vrijkomt.

Extra tips

  • Plaats een rookmelder in elke slaapkamer en op elke verdieping van je huis.
  • Test je rookmelders minstens één keer per maand.
  • Koop alleen rookmelders met het CE-keurmerk en het NF EN-certificaat. Deze keurmerken garanderen dat de rookmelders voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.

Wil jij weten welke slimme rookmelder het beste is voor jouw huis? Lees dan deze blog waarin wij de top 5 beste slimme rookmelders bespreken. We geven een overzicht van de belangrijkste functies en voordelen van elk model, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw smarthome.